Прoдължаваме най-цветната рубрика Тайната градина, която поддържаме заедно с Боряна Михайлова

...
Прoдължаваме най-цветната рубрика Тайната градина, която поддържаме заедно с Боряна Михайлова
Коментари Харесай

Какво да направим с прецъфтелите луковични цветя?

Прoдължаваме най-цветната рубрика  " Тайната градина ", която поддържаме дружно с Боряна Михайлова от botanika.bg. Тя ни учи на градинарство и цветарство, само че най-много на обич към цветята и градината.  

1 март, 3 март, 8 март… все мотиви за пролетни букети и саксии, изобилстващи от зюмбюли, лалета, кокичета и минзухари!

Свежестта им е заразителна, а ароматът им като че ли разсънва пролетта… но ето че единствено след 3 – 4 седмици цветовете увяхват, саксиите стопират да са привлекателни и започваме да се чудим какво да създадем с тях. Ако подарените луковички са благ спомен и желаете следващата година да отново да разцъфтят, ето какво би трябвало да извършите:
 

СТЪПКА 1: Отрежете прецъфтелите цветове



Ако към момента не сте го създали, отрежете прецъфтелите или остарели цветове дружно с дръжките им. Някои цветя (като нарцисите) изсъхват върху дръжката си, до момента в който други (като лалетата) окапват последователно. Каквито и луковични цветя да имате, режете прецъфтелите цветове, с цел да спестите напъните на луковицата да храни остарял цвят.

Можете да отрежете цвета, когато е в разцвета си и да го добавите към някой пролетен букет, а може и да го оставите да ви радва по-дълго време в саксията си.



Каквото и да решите, не оставяйте миналите цветове да образуват семена, защото това е доста енергоемък развой за луковицата и тя ще загуби доста огромна част от питателните си ресурси!

Има още...
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР